Allt för babys

Att bli förälder kan vara bland det häftigaste i livet. Det är en stor omställning och det händer mycket med ditt barn i början och många frågor kan dyka upp längst vägen. Därför har vi samlat de bästa sidorna för dig som nybliven förälder.


Babys

Följ din graviditet

Graviditetskalender.se kan du följa din graviditet vecka för vecka.

När väl din förlossning börjar vet dun kropp exakt hur den ska göra. Men det kan vara skönt att förbereda dig trots allt. För att få mer kunskap om förlossningens alla skeden kan du läsa mer på Förlossning.se.

Amning, D-droppar och puré

I bröstmjölken finns det allt som barnet behöver under de första sex månaderna. Det enda tillskottet ett barn behöver är D-vitamin, som ges i form av D-droppar.

Efter sex månader kan du förutom amning börja komplettera amningen med annan mat. Du kan börja med att låta barnet provsmaka på puréer och gröt. Läs mer om amning här.

Varför gråter mitt barn?

Alla nyfödda barn gråter, helt friska barn kan gråta i flera timmar varje dag. Det är det enda sätt de kan kommunicera på. Det betyder egentligen bara att de vill något. Det svåra är bara att lista ut vad de vill. Den vanligaste orsaken till att spädbarn gråter är att de vill ha mat. Det är hungern som gör att barnet gråter och slutar därför inte gråta bara för att de får bröstet. De är först när mättnaden börja komma som barnet slutar att vara ledsen.

Andra skäl till gråt kan vara att blöjan är full, kläderna sitter åt, barnet är trött eller bara vill ha närhet. Det finns många orsaker till gråt och ibland finns det inte heller någon orsak. Men om gråten är högljutt skrikande i flera timmar kan det vara så att barnet har ont.

En vanlig orsak till detta och som många nyfödda drabbas av är kolik. Det är alltid bäst att kontrollera med barnavårdscentralen vad det är och där får du tips och råd hur du och ditt barn ska stå ut.

Säkra hemmet

Barn är nyfikna och ju äldre barnet blir desto mer och mer kan det undersöka hemmet. Därför är det bra att du i god tid har säkrat hemmet. De flesta olyckor sker i köket så se därför till att spisen är tippskyddad så den inte kan välta över barnet och att ugnsluckan är isolerad så barnet inte bränner sig.

Ett bra tips är att sätt upp ett hällskydd så att barnet inte kommer åt kastrullerna. Lådor och skåp som innehåller vassa eller på annat sätt farliga saker för barn såsom tvättmedel och annat ska barnsäkras.

Gör också hemmet elsäkert och sätt in petskydd i kontakterna.